crema de zahar ars

DSC_0035

… pentru mine “prajitura soacrelor”… adica: am fost initiata in acest desert de mama primului meu prieten (in varianta putin mai sofisticata, bain-marie) si apoi am simplificat-o urmand modelul soacrei mele… adevarate!. Pe scurt, ideea e: daca doriti o crema de zahar ars neteda si omogena, care sa “stea” cand e rasturnata, o faceti la bain-marie. Dar daca contextul nu o cere, si poate fi si mai “zdrentuita”, atunci o puneti pur si simplu la cuptor, si va arata ca asta:

Ingrediente:

pentru crema: 1 litru de lapte, 6 oua (asta e varianta economica, in varianta non-economica: 8 oua), 7 linguri de zahar, vanilie

pentru caramel: zahar, dupa preferinta (la noi, cat mai mult, cu atat mai bine; asta inseamna vreo 10-12 linguri) + cateva linguri de apa.

se incepe cu zaharul ars. se pune intr-un vas tot zaharul si cateva linguri de apa. se lasa la foc mic sa se caramelizeze. de unul singur, nu se “ajuta” cu nimic – vreo lingura, vreo furculita…

cand zaharul e auriu se ia de pe foc (temperatura lui e foarte mare si va continua sa se arda/ inchida la culoare si dupa ce l-ati luat de pe aragaz – daca il luati cand e deja auriu inchis va fi amar). Se rasuceste vasul astfel incat sa se acopere peretii cat mai bine cu zaharul ars, si se lasa deoparte la racit.

intre timp se incalzeste pe foc laptele cu vanilia si separat, se bat ouale cu zaharul. Cand laptele este caldut se adauga peste ouale batute cu zahar .

cand zaharul caramelizat s-a intarit (si se aud mici pocnete) se toarna peste el compozitia cremei.

se pune in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Ca atare sau intr-un alt vas cu apa, fara insa ca fundul vasului cu crema de zahar ars sa atinga direct apa.

se lasa la cuptor un timp variabil (la mine e mereu altul, la cuptoare diferite)… in fine, appx. 1 ora, pana cand se rumeneste deasupra, se desprinde putin de pe margini si capata consistenta de budinca (nu trebuie sa fie ferma-ferma la scoaterea din cuptor, se mai intareste pe parcursul racirii)… se lasa sa se raceasca complet si ideal se tine la frigider/ la rece si se serveste a doua zi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: