cel mai bun aluat de tarta


un aluat perfect pentru tarte dulci si sarate, usor de facut si cu rezultat garantat daca respectati 2 reguli simple:

1. toate ingredientele se folosesc foarte reci: apa se tine la congelator pana face ace de gheata, untul se tine in frigider pana la utilizare si chiar faina o puteti tine la frigider min. 30 de minute

2. aluatul se framanta minimum necesar, altfel devine uscat si faramicios la coacere.

Ingrediente (eu folosesc masuratori US, imi e mult mai usor asa):

1 si ¼ cups faina (155g)

¼ teaspoon sare (un varf de lingurita)

115 g unt

¼ cup apa inghetata (60 de ml)

cantitatile sunt pentru o tava de tarta de 23 de cm. ajustati cantitatile pentru alte dimensiuni.

Se amesteca mai intai untul (direct din frigider) cu faina, si se adauga si sarea. Nu este necesar mai mult de 2-3 “pulse”-uri la robot, astfel incat sa ramana bucati de unt neomogenizate (aceste bucatele se vor topi la coacere si vor da consistenta aluatului). Arata cam asa:

De aici incolo nu se mai foloseste robotul. Se toarna apa, putin cate putin si se inglobeaza cu ajutorul unei furculite. In functie de faina folosita este posibil sa fie nevoie de mai multa sau mai putin apa, la final arata cam asa:

se aduna acest aluat intr-o bila si se inveleste in folie de plastic:

si se da la rece minim 2 ore (cred ca se poate si mai putin, dar aceasta perioada la frigider e importanta, nu o sariti, chiar daca lasati aluatul doar 30 de minute).

se scoate din frigider si se lasa sa stea appx. 15 minute, pentru a fi mai usor de manevrat. se intinde cu sucitorul un cerc putin mai mare decat dimensiunea tavii (aparatul meu foto s-a blocat la acest moment deci nu am poza).

Pentru a transfera mai usor in tava de tarta se indoaie cercul in jumatate si apoi iar in jumatate, formand un sector de cerc (oare asa ii zice?) cam asa:

se intinde cu grija, se aseaza pe forma de tarta, fara a deforma (prea mult aluatul).

se poate unge cu albus de ou inainte de a pune umplutura pt. a nu absorbi prea multa umezeala (nu e obligatoriu insa)

asta e (marginile alea rasfrante se decupeaza estetic :)):

Comments
4 Responses to “cel mai bun aluat de tarta”
  1. Emilia Petac says:

    Iti este foarte greu sa scrii “varf de lingurita” sau canita de …. ml sau grame(oricum materia solida se masoara in grame)

    • Nu inteleg comentariul tau. In textul retetei am dat si masuratorile volumetrice (materia solida are si volum, nu doar greutate) dar si pe cele in grame (si regasesti chiar si varful de lingurita la care te referi).

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] e tot “aluatul de tarta” postat in […]

  2. […] 2. Eu folosesc robotul, cu cutitul de aluat. Amestec faina si untul si sarea cu cateva pulse-uri, pana cand amestecul are aspect de nisip ud iar bucatile de unt nu sunt complet omogenizate. Apoi, fara sa mai folosesc robotul, adaug cate putina apa pana cand aluatul se leaga si are aspect de pelete (nu trebuie folosita toata apa daca nu e necesar). mai multe poze aici. […]



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: