delicioasa mea placinta cu mere

placinta cu mere (37)

nu cred ca ma mai poate cineva convinge sa mai fac alta placinta cu mere… este EXACT pe gustul meu (pentru carcotasii care o vor gasi prea dulce: ajustati nivelul de zahar sau renuntati la una din umpluturile dulci!)

este o placinta in stil american, in forma de tarta, cu crusta deasupra.

Aluatul este cel postat in “cel mai bun aluat de tarta“:, cantitate dubla fata de cea din reteta. Din putin mai mult de 1/2 din cantitate am facut “fundul”, din restul capacul.

Ingrediente:

Umplutura de mere:

800 de g mere, decojite, curatate de seminte, feliate la robot (cantarite dupa curatare); 2/3 cup zahar (135g) ; 3 Linguri faina; 1 si ½ lingurita scortisoara; 1 lingurita zeama de lamaie; 100g nuci maruntite

 

Umplutura toffee:

55 g unt topit

1/2 cup zahar brut (110g)

1/3 cup faina (40g)

 

Sos de caramel (se poate folosi orice reteta de sos caramel, chiar si cel cumparat din comert):

100 g zahar

6 linguri smantana dulce (pt frisca)

 

1 ou pentru uns crusta

 

Din punctul meu de vedere una din cheile gustului acestei placinte este felierea merelor (si nu trecerea lor prin razatoare), ceea ce da o anumita textura umpluturii de mere si un gust mai plin.

Se soteaza merele cu zaharul 10-15 minute pe aragaz, pentru a se evapora din sucul merelor, pentru ca umplutura sa nu fie lichida.

Dupa 10-15 minute, cand nu s-a evaporat inca toata zeama (nu vrem nici o placinta prea uscata) se adauga faina. Daca mai ramane zeama se mai tine pe foc, daca nu se adauga scortisoara si zeama de lamaie. Si nucile!

Separat, se amesteca ingredientele pt toffee

si se prepara sosul caramel (se caramelizeaza zaharul, cand e caramelizat se ia de pe foc si imediat se adauga smantana putin incalzita si se pune inapoi pe foc pt a face un sos gros) – de fapt, e mai bine sa facem sosul caramel cand ii vine randul la montat (pentru ca se intareste foarte repede).

Si suntem gata sa montam placinta:

Se unge crusta de jos cu albus de ou,

se pune ½ din umplutura de mere, toffee si sosul caramel,

se pune a doua jumatate de mere.

Se pune a doua crusta deasupra, se lipeste bine la margini (cu ajutorul albusuluri de ou), se unge cu galbenus de ou cu putin lapte (smantana lichida). Cu un cutit, se fac fante de ventilatie.

190 de grade, appx 30 de minute, pana cand “se rumeneste” la suprafata:

si e gata, delicioasa, siropoasa, aromata placinta cu mere:

Apple filling

800 g mere feliate cu robotul

2/3 cup zahar

3 L faina

1 si ½ lg scortisoara

1 lg zeama de lamaie

100g nuci maruntite

Ingrediente pentru toffee filling

55 g unt topit

½ cup zahar brut

1/3 cup faina

Ingrediente pentru sos caramel

100 g zahar

6 linguri de smanatana pt frisca

Comments
3 Responses to “delicioasa mea placinta cu mere”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] glazura se adauga sosul de caramel (cumparat sau preparat ca aici) si nuca […]

  2. […] prajituri cu mere imi plac foarte mult. Una e deja aici pe blog, placinta americana cu mere iar alta este, evident, cu […]

  3. […] desert delicios, nepretentios, absolut delicios cu o cupa de inghetata de vanilie. Este de fapt delicioasa mea placinta cu mere, intr-o alta interpretare (mai […]



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: