cinnamon rolls (rulouri cu scortisoara)

cinnamon rolls 009

Mmmmm… a venit timpul pentru una dintre cele mai solicitate retete ale mele. Este clar una dintre favoritele mele si, mult mai semnificativ, una din putinele favorite ale lui Vlad. El le spune gogosi “din alea”🙂. Pe langa faptul ca sunt absolut delicioase, toata casa miroase divin de la scortisoara…. hmmm, cred ca de aceea nu am scris reteta pana acum: e greu si de scris fara sa salivezi din plin… Nu e o reteta dificila, dar singurul motiv pentru care nu o incadrez la simple este acela dureaza un pic mai mult (implica aluat). Variatiuni aici. Alta reteta cu acelasi aluat aici si aici.

INGREDIENTE ALUAT

2 si 1/2 lingurite de drojdie uscata (sau 1 cub de drojdie proaspata); 1 cup de lapte cald (250ml); 1/2 cup zahar (120g); 80 g de unt moale (untul din aceasta reteta trebuie sa fie de foarte buna calitate, eu folosesc doar Meggle, dupa ce la prima incercare a acestei retet totul a avut gust de branza de la un unt mai slab calitativ); 1 lingurita de sare; 2 oua; 4 si 1/2 cups de faina 000 (600g-650g, depinde de faina)

INGREDIENTE UMPLUTURA

1 cup zahar brun (240g); 2 si 1/2 linguri de scortisoara; 80 g de unt moale; 1 pumn de nuci macinate (sau cat vrea fiecare)

INGREDIENTE GLAZURA

125 g de unt; 1 si 1/2 cups de zahar pudra + vanilie (200g); 125 g de crema de branza (Philadelphia) – daca nu vreti sa faceti cu branza se poate folosi lapte sau smantana lichida pentru a inmuia crema de unt; sos de caramel (cumparat sau preparat, ajungem si acolo); nuci

Se dizolva drojdia in lapte caldut si se pun in vasul robotului. Apoi se adauga zaharul, untul moale, ouale, sarea si faina. Se amesteca bine toate ingredientele si apoi trecem la framantat (eu, de la un punct incolo, cu mana) adaugand faina daca e cazul, pana cand se obtine un aluat elastic, usor lipicios, dar care sa nu se lipeasca de maini. Nu dureaza mult, dar depinde si de faina folosita. Din experienta mea, un aluat un pic mai moale si mai lipicios rezulta intr-un rulou foarte, foarte pufos, dar care se usuca mai repede (a treia zi e cam uscat), iar un aluat putin mai ferm (dar tot lipicios si elastic) nu iese la fel de pufos dar parca se usuca mai greu (deci depinde de cati musafiri vin la masa🙂 )

Se unge aluatul cu putin ulei si se lasa la crescut, acoperit, pana isi dubleaza volumul (minim 1 ora). Cam asa:

Dupa ce a crescut, se rastoarna pe blatul de lucru presarat cu putina faina. Se intinde o foaie de aproximativ 50cm/ 40cm si nu foarte subtire, aproximativ jumatate de centimetru grosime (daca vreti rulourile mai mici, intindeti foaia mai mult lunga si mai putin lata).

Aici intra in joc ingredientele pentru umplutura. Suprafata foii se unge bine cu unt (pe care trebuie sa il aveti deja la temperatura camerei) si se presara amestecul de zahar brun si scortisoara, uniform, pe toata suprafata (inclusiv pe margini). Apoi se presara nucile (eu nu le am in poza, bineinteles sunt optionale, dar e mai bun cu).

Aluatul se ruleaza

si se taie felii. Din punctul meu de vedere, feliile mai mari, de 3-4 cm dau rulouri prea mari. Pentru ca eu am un cuptor care arde, prefer sa tai felii mai subtiri (1-2 cm) si sa le las mai putin timp la copt.

Rulourile de aseaza intr-o tava pe hartie de copt, cu distanta intre ele pentru ca vor mai creste si vrem sa le lasam loc – eu pun 9 in tava mare de la aragaz, si imi ies cam doua tavi (asta de mai jos e o poza din alta tura, cu roll-uri mai groase si aluat mai putin pufos).

Se lasa la crescut pentru inca 30 de minute, in cuptorul preincalzit la 40 de grade (sau minimul de la aragaz) si, evident cu focul stins. Nu am poza, dar se vede cat mai cresc in poza cu ele scoase din cuptor (destul de mult).

Dupa 30 de minute, e incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius si se coc timp de 10-12 minute – mai sus in cuptor, ca sa nu se arda zaharul.

In timp ce rulourile sunt in cuptor, se prepara glazura, amestecand cu un mixer untul cu zaharul pudra si cu crema de branza, pana se obtine o crema usoara si pufoasa.

Cand rulourile sunt coapte, fierbinti, se acopera cu glazura, din belsug (cate o lingura mare pe fiecare). Nu va stresati sa o intindeti/ aranjati: fiind fierbiniti, temperatura ridicata faca ca glazura sa se topeasca (de aceea trebuie glazurate imediat ce sunt scoase din cuptor) si sa se scurga, patrunzand prin peste tot.

Peste glazura se adauga sosul de caramel (cumparat sau preparat ca aici) si nuca maruntita.

Se servesc calde, fie pe loc, fie reincalzite la microunde (evident ca merg si reci, dar calde sunt divine!). Inca o poza, ca merita:

INGREDIENTE ALUAT

– 2 si 1/2 lingurite de drojdieuscata (1 cub)/ pt 812 g

– 1 cup de laptecald/ 2 cups

1/2 cup zahar/ 1/3

– 80 g de untmoale/ 60g

– 1 lingurita de sare

– 2 oua

– 4 si 1/2 cups de faina 000 (540g)/ 6 si ½ (812g dar intra cam 1100)

INGREDIENTE UMPLUTURA

1 cup zaharbrun

2 si 1/2 linguri de scortisoara

80 g de unt (margarina) moale – NU romanesc/ 120g (jumatatepefoaiesijumatatepe rolls)

1 cup nucimacinate

INGREDIENTE GLAZURA

90 de g unt (sau 130? – ca sa fie maimulta, sainece rolls-urile)

– 1 si 1/2 cups de zaharpudra + vanilie (cred ca ca merge si la 130g de unt)

– 90 g de crema de branza (Philadelphia) (saulapteorismatanalichida – caevalnguri, ca sadea o consistentapufoasa)

sos de caramel

Nuci

Comments
One Response to “cinnamon rolls (rulouri cu scortisoara)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] … demult nu am mai fost atat de entuziasmata de o reteta ca de aceasta pe care urmeaza sa o scriu aici… o prajitura senzationala, parfumata si  atat de frageda ca se topeste in gura. Literalmente🙂. Inspirata de rulorile cu scortisoara (precum reteta de aici) […]



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: