tarta cu branza, nuci si caramel

tarta nuci cu branza 019

uitati-va la poza si ziceti voi daca va puteti imagina ceva mai apetisant si mai gustos… pana la tarta asta, pentru mine branza in deserturi era “bleah”, dar tarta a fost primul pas catre convertirea absoluta.

INGREDIENTE:

Blat: 200g faina, 1 ou, 100g unt, 2 linguri rase smantana, 2 linguri zahar pudra, 1/2 plic praf de copt

Nuca caramelizata: 100g zahar, 140g nuca macinata , 7 linguri smantana pentru frisca

Crema de branza: 500g crema de branza LIGHT (sau branza Quark sau branza de vaci, dar cumparati la vrac una cu adevarat fina si cremoasa), 100 zahar pudra, 1 plic budinca vanilie, 3 oua mari, 100g unt moale (daca ati cumparat branza de vaci grasa puteti sari peste unt), coaja rasa de la o lamaie

1. Se pun in robot ingredientele pentru blat si se amesteca cu cutitul de plastic FIX pana cand aluatul se aduna intr-o bila – nu mai mult de atat. Va fi un aluat moale, ca nisipul ud, daca amestecati mai mult va deveni prea cremos. Se scoate, se inveleste in folie de plastic si se pune in frigider pana cand pregatim restul ingredientelor (e importanta etapa asta, nu sariti peste).

2. Se caramelizeaza 100g zahar, se adauga 7 linguri de smantana lichida. Smantana trebuie usor incalzita ca sa nu se stranga caramelul, dar atentie ca se umfla – trebuie sa lucrati repede si atent, folositi un vas mai adanc (arsurile de caramel sunt rele). Se amesteca, pe foc, pana se formeaza sosul de caramel. Se ia de pe foc si se adauga nuca macinata putin mai mare, apoi se lasa la racit.

3. Urmeaza stratul de branza. Important:  crema de branza sa bate bine pana devine cremoasa. La fel si untul. Asta ca sa nu avem diverse bucatele prin stratul de branza. In rest, se amesteca pur si simplu ingredientele (eu am preluat reteta asta cu galbenusurile si albusurile batute separat, si albusurile adaugate la final in compozitia de branza – dar daca nu aveti chef, merge si cu ouale intregi).4. Se intinde blatul (in mana) cam cat fundul formei, se pune in forma si se ridica pe peretii formei cu degetele, se potrivesc marginile aluatului, care trebuie sa fie cat inaltimea formei de tarta.

6. Pe blat se asaza, in strat uniform, nuca caramelizata, iar deasupra, umplutura cu branza.

7. Se da tarta la cuptor, la foc mic (160 grade), timp de 40-45 de minute. La final, nu va fi complet ferma, mijlocul va mai avea un “zgaltatit”, dar pe masura ce se raceste se compacteaza. Se lasa la racit in cuptor dupa oprirea focului, apoi se introduce la frigider. Se pudreaza cu zahar pudra, se orneaza cu caramel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: