negresa copilariei mele


a fost prajitura mea preferata in copilarie… cu gust de ciocolata si start pufos de bezea, si ciocolata rasa deasupra… mi-as fi dorit ca mama sa nu mai faca alta prajitura vreodata, numai negresa, negresa, negresa… apoi, ocupata sa experimentez tot felul de retete minunate si sofisticate, am uitat de ea… ani buni… pana cand, pentru a masa la care vroiam sa fac mai multe deserturi, presata de timp, i-am cerut mamei reteta… si am ramas uimita cat e de simpla… pe cat de simpla, pe atat de buna 🙂

Ingrediente blat: 5 galbenusuri, 200g zahar, 120g unt, 200g faina, 1 plic de praf de copt, vanilie, 200 ml lapte, 4-5 linguri de cacao.

Ingrediente bezea: 5 albusuri, 200g zahar, cicolata pentru ras deasupra

1. se bat galbenusurile cu zaharul, pana cand se topeste zaharul (ca la orice prajitura, se bat cu simt de raspundere, pana se albesc si isi dubleaza volumul)

2. se adauga pe rand untul moale, faina cernuta cu praful de copt, vanilia, laptele si cacao. se toarna in tava de prajitura (cea dreptunghiulara, mai mica decat tava de aragaz).

Later edit: Am vazut ca unora dintre voi le-a iesit aluatul mai lichid (depinde de faina si de cat de mari sunt ouale). Nu e o problema, turnati-l in tava cu incredere, doar ca aveti grija ca probabil se va prelungi putin timpul de coacere.

3. se introduc la cuptorul preincalzit la 180, timp de 20-30 de minute (pana cand se leaga, dar ramane o suprafata umeda)

4. intre timp se bat albusurile spuma si se adauga zaharul gradual. Se bat impreuna pana cand se topeste zaharul si capata un aspect lucios.

5. dupa cele 20 de minute se scoate blatul din cuptor si se intinde desupra bezeaua. se mai lasa la cuptor inca 5-10 minute.

6. cat prajitura este inca calda, se rade deasupra niste ciocolata. se lasa sa se raceasca inainte de a se taia.

Later edit: poze noi, cu produsul final gasiti si aici, in prima postare din 2013 🙂

Comments
26 Responses to “negresa copilariei mele”
  1. Fzm_Nou says:

    Daca respecti cantitatile scrise in reteta blatul iese mult mai lichid decat apare in poza. Sigur nu necsita mai putin lapte sau mai multa faina ca blatul sa arate ca in poza?

    • Fzm_Nou says:

      A iesit perfecta. Mersi pentru reteta

      • Scuze pentru intarzierea raspunsului… tocmai ma pregateam sa iti spun ca in functie de faina folosita si de cat de mari sunt ouale, aluatul poate iesi mai lichid. Ceea ce e ok, doar trebuie sa luam in considerare ca timpul de coacere poate creste cu 5-10 min, in cazul asta.

        Dar cred ca ti-ai dat seama de asta, ma bucur ca ti-a iesit!
        Cu placere :).

        oana

  2. Dana says:

    Si mie mi-a iesit lichid .Imi pare tare rau ca nu m-am uitat la comentarii inainte .
    Data viitoare cu siguranta ma voi uita

  3. bambucha says:

    pot inlocui laptele cu apa?

  4. baba denisa says:

    e foarte buna…… tenks!!

  5. Andreea says:

    Mie mi-a iesit blatul perfect! Am adaugat in el putina ciocolata menaj si niste nuci pisate. A iesit foarte buna! Multumesc pt reteta

  6. Monique says:

    Tocmai am taiat o bucatica sa vad cum a iesit. Pur si simplu delicioasa…blat de cioco plus bezea…clar preferata mea. Felicitari pentru blog! Cu siguranta voi incerca si alte retete.

  7. nu pot sa cred …dupa ani ani si am reusit sa gasesc o reteta “ca la mama acasa ” multumesc

  8. roxana says:

    Bună! Excelenta, nostalgica! Cum fac sa nu se usuce bezeaua? Ms!

    • buna Roxana! Ma bucur ca iti place reteta. Nu sunt sigura ca inteleg la ce te referi, dar ideea de baza este ca daca o tii in cuptor pana cand se rumeneste putin, se si usuca putin la suprafata (dar nu e nimic rau in asta, din punctul meu de vedere)

  9. Lavinia says:

    Multumesc de reteta. Era prajitura de weekend acasa. Dupa ce a murit mama nu am mai gasit reteta. E exact cum imi amintesc. Am inlocuit ciocolata cu o glazura la cald – asa o facea mama.

  10. am facut-o si eu si mi-a iesit exact ca in poze! super praji! ne-a placut tuturor ff mult! multumesc pt reteta!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] frisca si “Narcise”, despre care voi scrie intr-o postare viitoare. Reteta am luat-o de aici. Deci n-am fost singurii copii “indulciti” cu ea . Eu i-am pus si un strat de ducleata […]

  2. […] suficient, cred ca este cea mai buna retea de negresa/ brownie pe care o am pe blog (in afara de negresa copilariei, evident […]



Leave a reply to roxana Cancel reply