aluaturi dospite/ cozonaci: mici secrete, mari efecte :)

cozonac (19)

  • toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (faina, oua – inclusiv oul pentru uns aluatul).
  • faina se cerne inainte de utilizare (ha, cine nu stia asta :))
  • Silvia Jurcovan zica ca daca oparim o parte din faina cu lapte inainte de framantare cozonacul se va mentine pufos mai mult timp.
  • prima crestere: ce este important pentru cresterea aluatului este caldura si umezeala/ aburul. De aceea, eu pun un pahar cu 3 degete de apa in cuptorul cu microunde, il “invart” vreo 60 de secunde, pana incepe sa faca aburi. Las paharul intr-un colt al cuptorului si pun aluatul la crescut inauntru: caldura, abur, nici un curent de aeršŸ™‚
  • In cozonac NU se pun cantitati enorme de umplutura (oricat ne-ar/ mi-ar placea), pentru ca aluatul nu va mai avea forta sa creasca si nu va mai fi pufos.
  • a doua crestere: se pune aluatul format intr-o tava suficient de mare incat sa o umple pe jumatate si se lasa sa creasca pana cand umple toata tava – NU mai mult, pentru ca daca creste prea mult aluatul nu va mai avea forta sa se sustina si se va “prabusi” la copt. Locul caldut unde fac a doua crestere este cuptorul de la aragaz, incalzit la 150 de grade si stins.
  • cozonacul se coace la 180 de grade primele 25 de minute (timp in care nu se deschide usa cuptorului), apoi se scade temperatura la 160.
  • daca aluatul se rumeneste prea tare deasupra (orice aluat dulce o va face), se acopera pentru restul coacerii cu o folie de aluminiu.
  • cozonacii se racesc pe latura cea mai lunga (se rastoarna pe o parte daca au crescut mai inalti decat latimea), altfel se va “presa” aluatul.
  • cozonacii se racesc treptat, bine inveliti intr-un prosop; trecerea rapida la rece sau taierea “prematura” ii va umezi/ cruzi in interior.

 

O super reteta de cozonac aici.

Comments
One Response to “aluaturi dospite/ cozonaci: mici secrete, mari efecte :)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] nu vanez retete de cozonaci, am una de care sunt foarte, foarte multumita… si nu doar eu, ci si toata lumea care a apucat sa faca (sau sa guste) reteta asta, e cozonacul Silviei Jurcovan, postat aici . Mai multe indicatii pentru succesul aluaturilor dospite, aici. […]



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: