tort in 2 culori

tort in 2 culori (19)

blatul de biscuiti, cremele din doar 2 ingrediente: frisca si ciocolata (bine, si gelatina, dar asta nu se pune!), efectul: garantat!🙂Ingrediente:

blat: 200 g biscuiti faramitati (Petit Beurre am folosit eu aici), 100g unt (topit)

mousse-uri: 1 L de smantana pt. frisca, 400 g de ciocolata cu lapte, 250 g de ciocolata alba, 3 foi de gelatina.

Blatul:

1. amestecam untul topit cu firimiturile de biscuiti (eu maruntesc biscuitii in blender),

2. punem compozitia intr-o tava cu pereti detasabili, cu diametrul de 22 cm (nu mai ungem tava, pentru ca are destul unt compozitia, dar pentru usurinta transportarii pe un platou eu pun un cerc de hartie de copt pe fundul tavii).

3. punem tava in frigider

Cremele mousse:

Practic avem 3 straturi:

Stratul 1: 130 ml smantana pentru frisca + 200g ciocolata cu lapte+200ml frisca batuta+1foaie de gelatina

Stratul 2: 130 ml smantana pentru frisca + 250g ciocolata alba+200ml frisca batuta+1foaie de gelatina

Stratul 3: 130 ml smantana pentru frisca + 200g ciocolata cu lapte+200ml frisca batuta+1foaie de gelatina

Acum, o sa va povestesc exact procedeul pe care il folosesc eu, pentru a simplifica putin lucrurile si pentru a nu spala 1000 de vase (cel mai tare urasc sa spal vasele!) in timpul prepararii (nu spal decat 3):

1. Se bat 600ml de frisca pana cand se intareste. O vom imparti in trei parti egale (eu cantaresc cantitatea de frisca – ies cam 555g, deci cam 185g per strat) . De fapt nu impart de la inceput, ci pun cate 185 de g in fiecare strat, cand ii vine randul.

procedura pentru stratul 1:

2. se pune o foaie de gelatina la hidratat intr-un castronel cu apa

3. se pun la bain marie (pe aburi – un vas mai mic deasupra altui vas in care clocoteste apa) 130 ml smantana lichida cu 200g de ciocolata cu lapte rupta in bucati si se amesteca pana cand se topeste. Atentie, ca ciocolata se poate arde, asa ca eu nu o tin continuu pe aburi – cand s-a infierbantat suficient o iau deoparte si amestec, daca mai e cazul o mai intorc cate putin pe foc.

4. se pune deoparte si se lasa sa se raceasca putin pentru a putea amesteca gelatina (un amestec fierbinte “ucide” gelatina). cand temperatura a devenit suportabila pentru mana, dar e inca suficient de calda, se adauga gelatina si se amesteca vartos pana la dizolvare.

5. cand amestecul s-a racit de tot se adauga frisca batuta (185 de g sau 200 ml), si se amesteca cu grija, nu cu mixerul ci cu o paleta pana la omogenizarea completa.

6. se toarna in tava si se da la rece (poate sa iasa putin mai fluid decat in poza asta a mea – e inca mai bine, ca se aseaza mai frumos).

Se repeta pasii 2-6 pentru fiecare din celelalte 2 straturi (atentie la stratul de cioco alba sunt 250 de g). Pentru variatie se pot adauga esente in fiecare strat (vanilie, rom, portocala, cred ca merge si cu nuci, migdale, stafide desi nu am incercat). Deasemenea se pot varia si tipurile de ciocolata (puteti folosi ciocolata gata aromatizata, cu menta sau cafea, sau ciocolata neagra).

E important ca inainte de turnarea fiecarui strat sa se tina stratul anterior la frigider suficient de mult cat sa se intareasca, pentru a se delimita intre ele frumos (altfel se vor amesteca intre ele).

7. Tortul se tine la rece peste noapte

8. Se scoate din tava si se taie cu un cutit cu lama imersata in apa fierbinte apoi stearsa de apa (pentru a pastra delimitarea straturilor) – merge insa si taiata normal🙂

Comments
2 Responses to “tort in 2 culori”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] la dizolvare completa. Cand este rece, se amesteca cu restul de frisca batuta. Vezi procesul la tortul in 2 culori. 7. Se monteaza din nou forma de tort, se pune primul blat, si se insiropeaza. Se toarna deasupra […]



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: