Yayla Corbasi sau Ciorba Turceasca de Iaurt cu Menta

turcia 2011 istanbul (289)

Una dintre retetele pe care le-am invatat la cursul de gatit de la Istanbul (povestea aici)… si preferata mea, dintre toate (fotografia de mai jos e chiar de la curs).

Este “comfort food” – foarte aromata si gustoasa, merge intr-o seara rece de iarna sau cand ne loveste o raceala… merge direct la sufletel, vreau sa spun.

Are nevoie de niste condimente specifice, e drept (de fapt unul singur e mai neobisnuit -chimen ul  macinat), dar ele nu sunt tocmai greu de gasit…. si oricum cea mai importanta este menta uscata maruntita, in rest s-ar mai putea si improviza.

Ingrediente (cana = cana de 250ml):

• 2 L supa de pui  sau de miel (pentru care fierbem un os/ oase timp de o ora)
•½ cana orez
•½ cana lapte
•1 cana iaurt grecesc (gras) – eu am folosit Cremoso, 2 pot-uri mici de 125ml
• sucul de la ½ lamaie
•1 ½ lingura de faina
•2 galbenusuri
•½ lingurita piper negru macinat
•½ lingurita chimen macinat
•1 lingurita sare
•1 cub de unt
•1 lingura menta uscata maruntita
•1 lingurita fulgi de ardei rosu (eu am folosit boia de ardei)
1.Se fierbe osul pentru supa timp de 1 ora, se opresete si se strecoara.
2.Se adauga in supa laptele si sarea, se pune pe foc. Cand  fierbe, se adauga orezul.
3.In paralel batem BINE galbenusurile cu iaurtul, cu zeama de lamaie, cu chimenul si piperul. Adaugam si faina si amestecam bine.
4.Se topeste untul intr-un vas separat, si se adauga jumatate din cantitatea de menta + boia (cealalta jumatate se pune direct in supa). Cand untul este auriu, il turnam peste supa.
5.Turnam cate un polonicel de supa in amestecul de galbenusuri cu iaurt, amestecand bine. Cand amestecul devine suficient de lichid pentru a-l turna in oala principala, il turnam.
6.La foc mic aducem totul la fiebere, amestecand continuu. Lasam sa fiarba cateva minute.
Cel mai bine este sa o mancam in aceeasi zi, dar se poate tine la frigider 2-3 zile. A doua zi insa se va ingrosa considerabil si orezul se va fi inmuiat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: