cozonac Doina

cozonac Doina (15)

ce altceva puteam sa postez pe 20 decembrie, in afara de o reteta de cozonac?

nu vanez retete de cozonaci, am una de care sunt foarte, foarte multumita… si nu doar eu, ci si toata lumea care a apucat sa faca (sau sa guste) reteta asta, e cozonacul Silviei Jurcovan, postat aici . Mai multe indicatii pentru succesul aluaturilor dospite, aici.

doar ca intre timp am mai asistat/ gustat/ incercat cu mana mea reteta unei doamne foarte talentate in bucatarie (pe care o cheama – guess what? – Doina🙂, si am fost atat de incantata incat am decis sa il trec “in caiet”. E un cozonac pufos, care se topeste in gura si care se mentine multe zile, fara sa se usuce.

cozonac Doina (39)

Ingrediente:

1 kg faina buna, de cozonac

400 ml lapte

300 g zahar

100g unt

1/2 pahar de ulei (appx. 125 ml)

5-6 galbenusuri + un praf de sare

60 g drojdie

esenta de vanilie, coaja de lamaie, coaja de portocala

1. Drojdia se activeaza in100 de ml de lapte caldut + o lingurita de zahar, si se lasa 10-20 de min pana cand se umfla la suprafata

2. Laptele cu zaharul si untul se pun intr-un ibric pe foc, pana cand untul si zaharul se topesc (fara sa fiarba).

cozonac Doina (1)

3. Galbenusurile se bat cu o lingurita de sare, vanilie, coaja de lamaie, portocale

4. Punem faina intr-un vas mare, si in mijloc turnam amestecul de lapte, zahar, unt si galbenusurile. Folosim mai intai o lingura de lemn si apoi incepem sa framantam aluatul (etapa asta se poate face si la masina de paine, dar a mea are o capacitate prea mica). In timpul framantarii adaugam si uleiul, putin cate putin, in 3 etape. Nu trebuie framantat pana “transpira grinda”🙂, dar “ne jucam” cu aluatul vreo 10-15 de minute (in poza, chiar mainile doamnei Doina)

cozonac Doina

5. Se lasa apoi aluatul sa creasca, in loc caldut, acoperit cu un servet curat, pana isi dubleaza volumul. Apoi se “rastoarna” si se lasa sa creasca din nou.

6. Umplerea, rularea si cresterea in tavi se face exact ca aici (cozonacul cu faina oparita al Silviei Jurcovan)

7. Se coc 20 de minute la foc mare 180-190 de grade si apoi se coboara temperatura la 160 de grade pentru inca 25 de minute.

8. Se scot din tavi si se lasa sa se raceasca.

cozonac Doina (49)

Comments
2 Responses to “cozonac Doina”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] folosit reteta de cozonac postata aici sub numele de cozonac Doina. Doar jumatate, […]



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: