tort de banane caramelizate, cu crema de branza (also in English)

tort banane caramelizate (92)

For English please scroll down

Veronica a facut 2 ani! Ceea ce inseamna, din punct de vedere tort, o noua provocare (pentru mine cel putin) sa gasesc o varianta de tort atat potrivit pentru copii (traducerea pe scurt: fara ciocolata), cat si delicios pentru adulti (pe scurt: precum ciocolata :)).

DSC_0774

Dupa cum o spune si numele blog-ului, bananele sunt unul din ingredientele mele preferate, asa ca asta am stabilit-o simplu: va fi un tort cu sau de banane. Si bine am facut, pentru ca in procesul de cautare a unei retete, am dat peste o idee geniala de a pune in valoare gustul bananei intr-un blat de tort: caramelizarea. Rezultatul final este cu adevarat special: un gust intens de banane, si o aroma de caramel, ambele simtindu-se distinct – caci doar caramelul mai “merge” cu bananele la fel de bine precum ciocolata🙂. Si uitati-va la culoarea asta superba!

tort de banane cu crema de branza

Ideea blatului ii apartine lui Dan Lepard, si o gasiti aici.

Pentru crema, am folosit o reteta de crema de branza, pe care o voi detalia mai jos. Nu am fost insa foarte incantata de rezultatul final, se simtea inca gustul de branza prea mult din punctul meu de vedere. Data viitoare (pentru ca sigur va exista o data viitoare, si chiar curand) voi folosi frostingul pe baza de mascarpone pe care l-am folosit la cupcake-urile Tiramisu , pentru ca este fin si racoritor, numai buna sa puna in valoare deliciul facut din banane caramelizate🙂

Ingrediente blat:

250 de grame de zahar

250 de grame de banane (pulpa), taiate in bucati de 2 cm

15 g unt

semintele de la un baton de vanilie

175 ml ulei (floarea soarelui)

2 oua

150 g faina alba

75 g faina integrala

1 lingurita de scortisoara

2 lingurite praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

50 ml iaurt simplu

Ingrediente crema de branza

450 g crema de branza (Philadelphia), la temperatura camerei

113g unt moale

150 g zahar brun

150 g zahar pudra

un praf de sare

Metoda:

  1. din zaharul pentru blat se pun 150 de g intr-o craticioara, pe foc, impreuna cu 25 de ml de apa, pana cand zaharul se dizolva si apoi (tinut la foc mare) se caramelizeaza (capata o culoare aramiu deschis, de miere)
  2. se adauga untul si bananele si se tin pe foc pana cand bananele se inmoaie si incep sa se dezintegreze in caramel. Se scot bucatele de banana deoparte.
  3. tort de banane cu crema de branza1se mixeaza zaharul ramas cu oule si uleiul pana cand incep sa apara bule de aer, apoi se adauga bananele si ingredientele uscate (faina, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, sarea), cernute.
  4. la final se adauga iaurtul
  5. tort banane caramelizate (16)se coace la 180 de grade (160 la cuptor electric cu ventilator), intr-o forma de tort de 24 de cm, timp de appx. 45 de minute.
  6. se lasa blatul la racit pe un gratar, apoi se taie transversal in 3 felii egale.
  7. pentru crema, se mixeaza bine ingredientele in ordinea: crema de branza, untul, zaharul.
  8. se unge fiecare felie cu un strat (gros!) de crema. eu am folosit un cleste pentru inghetata (dupa cum se vede) si mi-au intrat 4-5 masuri pe fiecare strat.

tort de banane cu crema de branza2

si gata minunatia:

tort banane caramelizate (37)

tort banane caramelizate (108)

Birthday cake with caramelized bananas and cream cheese frosting 

Veronica had her second birthday ! Which means, in terms of cake, a new challenge  for me at least) to find a solution suitable both for children (short translation : no chocolate ) and delicious for adults (short: like chocolate : ) ) .

As the blog’s name says it, bananas are one of my favorite ingredients, so this was easy: a banana cake. It was an inspired idea because, in the process of searching for a suitable recipe , I came across a great tip to highlight the taste of a banana in the cake: caramelization . The end result is really special: a deep banana and caramel flavor, both distinct – because the caramel ” goes ” with bananas just as well as chocolate does🙂. And just look at this superb colour!

The idea belongs to Dan Lepard  and can be found here .

For the frosting, I used a cream cheese recipe , which I will detail below. I was not very pleased with the final result, as I could still feel the tangy taste of cheese, too much in my opinion . Next time (surely there will be a next time, and soon) I will use the mascarpone based frosting on I used for the Tiramisu cupcakes – it is smooth and light,  just perfect to highlight the delight made with caramelized banana🙂

Ingredients banana cake:

250 g white sugar

250 grams of bananas ( flesh) , cut into 2cm pieces

15 g butter

seeds from a vanilla pod

175 ml oil (sunflower )

2 eggs

150 g white flour

75 g wholemeal

1 teaspoon of cinnamon

2 teaspoons baking powder

1/2 teaspoon baking soda

50 ml plain yogurt

Ingredients Cream Cheese frosting

450 g of cream cheese (Philadelphia ) at room temperature

113g soft butter

150 g brown sugar

150 g powdered sugar

Pinch of salt

Method:

1. place 150g sugar  in a saucepan over heat, along with 25 ml of water, and boil until the sugar dissolves and then (on high heat) caramelizes (turns honey-golden)
2. add butter and bananas and simmer until bananas begin to soften and disintegrate in caramel. Remove banana pieces and set aside.
3. mix the rest of the sugar (100g) with the eggs and the oil until aerated, then add bananas and the dry ingredients (flour, baking powder, baking soda, cinnamon, salt) , sifted .
4. finally add the yogurt
5. bake at 180 degrees ( 160 fan electric oven ) in a cake tin of 24 cm for appx . 45 minutes.
6. let cake cool on a rack , then cut crosswise into 3 equal slices .
7. for the frosting mix the ingredients in the order: cream cheese, butter , sugar .
8. spread each slice with a (thick!) layer of frosting. I used an icecream scoop (as shown in the photo) and it took 4-5 scoops on each layer .

Comments
12 Responses to “tort de banane caramelizate, cu crema de branza (also in English)”
  1. huntfortheverybest says:

    it looks wonderful!

  2. Camelia says:

    oh, i’m drooling! T_T

  3. Andreea says:

    Arata f bine tortul. Vreau sa il fac si eu cat de curand! Va rog sa imi spuneti un lucru: daca folosesc frostingul pe baza de mascarpone de la cupcake-urile Tiramisu, ingredientele pt crema sunt: 200 ml smantana lichida, 175 g mascarpone si 70 g zahar? Doar aceste 3 ingrediente alcatuiesc crema? Va multumesc!🙂

    • Ma bucur ca vrei sa faci tortul, iar frosting-ul mascarpone este idee f. buna. Da, astea sunt ingredientele. Ai grija la mascarpone sa fie la temperatura camerei, ca sa il poti bate cremos, dar daca la final crema e prea moale, poti sa o tii putin la frigider ca sa poti lucra cu ea.

  4. Bianca says:

    Bananele caramelizate se scot din sosul de caramel si astfel se pun in compozitia de blat sau se pune întregul sos împreuna cu bananele in blat ?

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] tort cu banane caramelizate si crema de branza […]

  2. […] Sour Cream Chocolate Bundt Cake from The Kitchen Whisperer […]

  3. […] Desi glazura este delicioasa (si cred ca ar merge super ca si crema pentru un tort – eventual tortul de banane), nu e ca ii trebuie chec-ului astuia. E atat de bun de unul singur, iar glazura un pic cam dulce, […]

  4. […] Se taie bananele felii si se toaca grosier nucile. Zaharul alb impreuna cu 25ml de apa se pune intr-o craticioara la foc mare, pana cand capata o culoare aramie. Atunci se adauga untul, bananele si nucile, pana cand bananele se dezintegreaza. Ca aici. […]



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: